Možno je to uponáhľanou dobou, možno len obyčajnou nechuťou do varenia, ktoré nie je vaším hobby – ale jednoducho nechcete tráviť hodiny v kuchyni. Dáme vám pár tipov, ako sa vyhnúť tráveniu voľného času, ktorý sa dá využiť aj efektívnejšie, nad hrncami!
Urobte si jedálny lístok
Zrejme nás to naučili naše babičky, ktoré bežne strávili pri sporáku celé dopoludnie, ale moderná žena si to jednoducho nemôže dovoliť a predovšetkým to nedokáže zladiť s prácou, starostlivosťou o deti a o domácnosť. Šetriť čas vám pomôže aj rozmýšľanie dopredu – pripravte si plán, čo budete variť, ideálne na celý týždeň, alebo aspoň deň dopredu. Nebojte sa nákupných zoznamov, máte tak väčšiu istotu, že všetko potrebné si z obchodu prinesiete vopred a nebudete sa zamýšľať nad alternatívami bé.
Tlakový hrniec je v tomto prípade dobrou investíciou
Nakúpili ste toho príliš veľa, alebo mali v akcii niečo, na čo práve nemáte chuť? Rozdeľte prebytočné jedlo na menšie porcie a šup s nimi do mrazničky – môžete si ich rovno nakrájať na požadované veľkosti a tvary, a tak ich už pri najbližšom varení len vytiahnete, rozmrazíte a varíte. Ak chcete šetriť čas pri varení dlhodobo, určite pouvažujte nad kúpou tlakového hrnca. Ten skracuje dobu varenia dokonca až o dve tretiny a šetrí aj energiu. Na mäso z diviny či hovädzinu je priam ideálny.
Strukoviny nemusíte namáčať
Ak sa práve nechystáte kupovať nový hrniec, ušetriť čas pomôže aj niekoľko maličkostí. Krájajte mäso a zeleninu na čo najmenšie kúsky – rovnomerne sa veľmi rýchlo prepečú a na tanieri budú vyzerať krásne. V letných mesiacoch vytiahnite na záhradu gril alebo grilovaciu panvicu a rýchla príprava jedál bude spojená aj s príjemným posedením na čerstvom vzduchu. Chystáte sa variť fazuľovú polievku, ale zabudli ste deň predtým namočiť strukoviny? Dajte ich pokojne variť aj tak a pridajte k nim jednu lyžičku sódy bikarbóny. Výsledok vás zaručene prekvapí.